Kako priklopite vašo hišo ?

http://www.trnava.si/antena

Do avgusta 2007 se je v Trnavi priklopilo že 6 gospodinjstev ! Boste vi naslednji ?

Kaj potrebujete in koliko to stane ?
Sam dostop do interneta je brezplačen, nič mesečnega plačevanja!
Morate pa si kupiti in montirati ustrezno opremo, ki se lahko zelo razlikuje glede na vašo lokacijo in potrebe.
Ceneje kot 60€ ne bo šlo, kaj hitro, če boste morali od svoje antene na strehi/fasadi, vleči preveč kablov pa lahko pridete do 500€ :(


Zato vas pred odločitvijo nakupa prosim, da premislite tudi o raznih komercialnih RAZVEZANIH DUO PAKETIH, ki so jih v letu 2007 v naši vasi začeli ponujajo ADSL ponudniki (v prihodnosti pa bo to storil tudi kabelski operater Telemach), s čimer za caa. 30€/mesec dobite na dom tako internet kot telefon, in se že v štartu, rešite telefonske naročnine ki znaša 12€, če izberete RAZVEZAN DOSTOP.
ADSL TRIO PAKET pozabite, ker do naše vasi ne vleče :( Bo pa zelo aktualen trio telefonija+internet+TV od Telemacha, če mu bo uspelo hitro nadgraditi omrežje. Kdaj ? sanja se mi ne, morda 2008 ? pokličite jih v Velenje, če že kaj več vedo, in jih vspodbudite:)

Za priklop na našo E-Točko pa boste v enkratnem znesku zapravili takole:

Primer 1:
40m stran od telovadnice zunaj na prostem boste uspešno lovili signal z navadnim Wi-Fi notebookom ali Wi-Fi GSM aparatom.

Primer 2:
Iz hiše v v radiju 500m bo potrebna posebna Wi-Fi in ojačana antena ter Wi-Fi mrežna kartica, ter nemoten pogled na streho telovadnice.

Kakšno drevo je še lahko vmes, hiša pa je že preveč - dvignite anteno čim višje !
Tudi antena za oknom v notranjosti hiše bo verjetno preslabo lovila signal. Jo boste morali dati ven na fasado/streho/balkon hiše.

Primer 2a:
za priklop 1 PCja, ki je za steno, ki neovirano gleda proti telovadnici, bo morda dovolj že v PC vtaknjena tale USB Wi-Fi
kartica z 5db anteno
za 38€ + 2m kabla čez steno za 20€.
Ker bo signal verjetno prešibak, dodajte še tole 16dB anteno za 35€ + poštnina.

Primer 2b:
če boste priklapljali le 1 PC ki že ima navadno LAN mrežno kartico, a je ta PC na drugi strani hiše, in ker so antenski kabli zelo dragi (10x dražji kot UTP), pa še vsak meter kabla prinese 1dB oslabitve, bi morda tako cenovno kot kvalitetno raje razmišljali o cenejšem 50m UTP kablu (25€) od PCja do Bridga, na Bridge (?? €) pa potem morda zvežete enako zunanjo anteno, le da je z 2m kabla ki pride 48€ + poštnina.

Primer 2c:
Za priklop več PCjev pa obvezno potrebujete Wi-Fi router in sicer tak, da ima tudi **ClientAccess** (laično: da dela antena v drugo smer), kar dosežete npr. pri temle poceni Buffalu54 za 55€, tako da ga upgradate z DD-WRT firmwarom ki omogoči ClientAccess (?? €), dokupite še zunanjo anteno z 2m kabla (48€). Tako; zdaj lahko žično v hiši priklopite 4 PCje (do vsakega potrebujete še različno dolge UTP kable, kjer je cena UTP kabla 0.5€/meter, a kaj je to proti astronomski ceni antenskega 6€/meter). Če bi kdo ekperimentiral za še dodatnih 8 PCjev ali da priklopi soseda, potrebuje še dodaten switch (20€).
Toliko o žičnem prikopu doma. Da pa bi imeli še svoje interno 2.brezžično omrežje naprej po svoji hiši pa potebujete dražji (200€) Wi-Fi router s solidno WDS funkcijo ali z dvema antenama.

Primer 3:
Za razdalje večje kot 500m pa bo potrebna še močnejša (in dražja = cca.200€) antena, absolutno nemoten, čist pogled do antene na telovadnici + izbor iz opreme zgoraj.
Uspelo mi je že tudi s cenejšo vspostaviti povezavo iz Zaklega 1500m stran, a se tega modela, ne dobi več, tako da je vse stvar ekperimentiranja.

Za dodatna vprašanja sem vam na voljo na e-naslovu: